Koh Phangan header

Kohphangan.net - Hem Hotell på Koh Phangan
 
Fotografier från hela Thailand
 
HEM      BOKA HOTELL Ö-FAKTA ATT SE STRÄNDER MOONPARTY UTFLYKTER OM HOTELL THAILAND      LÄNKAR
Choose English  Välj svenska  ภาษาไทย Lite om oss  Annonsera på sajten  Facebook  Bookmark and Share
 

Attraktioner, aktiviteter och sevärdheter
Det kinesiska templetDetta färglada och vackra tempel av kinesisk typ återfinns på nordvästra Phangan och det har en kort men intressant historia. En kvinna vid namn Khun Malawan besökte under tidigt nittiotal ön och fick i en av sina nattliga drömmar en religiös uppenbarelse. Drömmen resulterade i att en insamlingsfond startades och templet kunde slutligen färdigställas 1992.

Det kinesiska templet är beläget mellan två relativt höga berg, söder om byn och stranden Chaloklum.
Wat Phu Khao NoiAv öns dryga tjugo tempel är Wat Phu Khao Noi det äldsta. Namnet som betyder "det lilla bergets tempel" åsyftar att templet är beläget på ett litet berg som i ärlighetens namn snarare bör beskrivas som en kulle. Denna återfinns på öns sydvästra del, en bit utanför Thongsala. För att träffa templets huvudmunk bör man förlägga sitt besök till morgonen eller förmiddagen.
Fiskare vid Koh Phangans kust
HOPPAS PÅ GOD FISKELYCKA - Foto: Jens W, Yenit.comVattenfallet PhaengPhaeng är ett av öns största vattenfall och dit når man efter en kortare vandring till fots. Att promenera längs bergets branta stigar kan ta lite på krafterna men är väl värt mödan när man når målet. Efter dagar av regn är vattenfallet förstås mer spektakulärt och sevärt, än vid torka.

Phaeng-fallet är beläget relativt centralt på ön, nordost om Thongsala.
Vattenfallet Thaan SadetPå öns östra del ligger det aningen svårtillgängliga vattenfallet Taan Sadet vars svala vatten lämpar sig bra för ett svalkande dopp under Thailands varma månader. Detta är berömt för att ha lockat till sig flera kungligheter som besökt platsen vilka har förevigat sina besök med inristade autografer i klipporna.

Var uppmärksam med att vägen hit är kuperad, så att anlita en erfaren chaufför kan vara ett säkrare alternativ än att själv köra motorcykel eller vespa. Du tar dig dit genom att åka till byn Haad Sadet på östkusten och sedan följa skyltarna. En resebyrå eller ortsbefolkningen kan hjälpa dig dit.
Laem Son-sjönLaemson-Sjön hör till ett naturskyddsområde och är beläget på öns nordvästra del. Sjöns svala vatten lockar till sig turister och öbor som under åren byggt lianer och gungor intill sjön. Tänk på att dessa rep och träkonstruktioner ibland kan vara gamla och därmed bräckliga. Det kan ta lång tid att få hjälp om olyckan skulle vara framme. Antalet ambulanser på Phangan är fortfarande begränsat.
Palmer och inbjudande vatten
EN SKÖN DAG I TROPIKERNA - Foto: Jens W, Yenit.comKhao RaUtsiktspunkten på öns högsta berg är belägen nästan 630 meter över havet. Flera mindre stigar gör det möjligt att nå toppen till fots, även om vägen dit är rejält kuperad. Att gå till Khao Ra är definitivt inte någon "söndagspromenad".

På vägen passerar man vattenfallet Phaeng, som i sig är väl värd ansträngningen. Tänk på att vissa delar av vägen dit är svårframkomlig, men guider med kännedom om den lokala naturen, finns att hyra. Du hittar mer information under rubriken "Trekking".
Aktiviteter
Sportdykning och snorklingStora korallrev och klara vatten har skapat ett bra dykvatten kring Koh Phangan, även om Koh Tao (belägen norr om Phangan) är ännu bättre och har betydligt fler dykskolor. Vi kan därför rekommendera att kombinera båda resmålen på din semester om dykning står högt på semesteragendan.

Ön Koh Ma är belägen just norr om stranden Mae Had och är utmärkt för dig som vill snorkla. Vattnen här är korallrika och fiskrika.

Norr om ön återfinns Sail Rock, vars vatten gjort sig känt för att ge hem åt både valhaj och barracuda. För den som vill ta internationellt dykcertifikat (PADI etc) finns flera dykskolor med certifierade instruktörer att tillgå. Många av skolorna har sina kontor i trakterna kring Had Rin, Had Yao (västkusten), Chaloklum och Thongsala.
MountainbikingOm man uppskattar att cykla är Koh Phangan en perfekt ö för just denna aktivitet. Det finns många off-road vägar att välja mellan, men tänk på att använda cykelhjälm då vägarna ofta är steniga. Knäskydd och cykelhandskar skyddar också bra om olyckan skulle vara framme. Terrängcyklar finns att hyra på flera platser runt Koh Phangan, bla på vissa resort och på uthyrningsställen i Thongsala och i Had Rin.Glad flicka på Koh Phangan
GLAD TJEJ PÅ BYGGARBETSPLATS - Foto: Jens W, Yenit.comBåtturer och fisketurerEn båttur runt ön är ett avkopplande men innehållsrikt äventyr. Man kan även besöka andra mindre öar runt Koh Phangan och bekanta sig med undervattenslivet i kringliggande snorklingsvatten. De flesta hotellen och resebyråerna erbjuder dessa båtturer till sina gäster och kunder. Priserna varierar beroende på båttyp och båtturens längd och tid.

Motsvarande fiskturer erbjuds normalt också av nämnda arrangörer. Om man har tur kan man fånga både makrill och barracuda på sin fisketur.
Paddla kajak eller kanotEtt annat sätt att utforska Koh Phangans kustområden är att hyra en kajak eller kanot och paddla ut direkt från stranden. Had Yao, Haad Salad, och Had Khuat är exempel på stränder som passar att paddla längs. Kajaker kan man hyra på de flesta av stränderna på ön. Glöm inte att använda rikligt med solkräm (gärna med hög solkyddsfaktor) eftersom att solen normalt är väldigt stark under dagtid.

Fin hund?!
FIN HUND, ELLER?! - Foto: Jens W, Yenit.comWakeboarding och KiteboardingWakeboarding kan man pröva på i Chaloklum Bay som återfinns på norra Koh Phangan. Ett av företagen som erbjuder wakeboarding är Wake Up, som dessutom har erfarna och duktig instruktörer till hjälp. Kiteboarding (eller kitesurfing som det också kallas) kan man prova på på sydostkusten, i Ban Tai.
TrekkingKoh Phangans oexploaterade inland passar sig utmärkt för trekkingturer. Mindre bergsvägar letar sig upp mot öns bergiga toppar. För att nå högsta toppen rekommenderas att man väljer den vandringsled som börjar vid byn Baan Madeuawaan. Denna återfinns norr om vattenfallet Phaeng.

Slutmålet heter Khao Raa och ligger 627 meter över havet. Den som känner sig osäker inför öns branta klippor och exotiska djurliv kan hyra en guide. Denne eliminerar risken att man går vilse.
PaintballPaintball är en adrenalinpumpande aktivitet som man faktiskt kan roa sig med under sitt besök på Koh Phangan. Paintball Warfare erbjuder detta på sin två rai stora bana (3200 kvadratmeter) och den återfinns nära Thongsala.
Strandvolleyboll och strandfotbollDessa två aktiviteter är främst populära på den sena eftermiddagen då solens styrka börjar avta. Båda är aktiviteter där du både får solbränna, motion och har roligt på samma gång.
Muay Thai, Yoga och Brasiliansk Ju-JitsuTill Horizon Muay Thai Boxing Camp tar man sig med båt och denna thaiboxnings-camp är belägen relativt nära Haad Rin på södra delen av ön. Horizon erbjuder förutom thaiboxningsträning, även matlagningskurser och massagekurser etc.
Thaiboxningsaffisch
THAIBOXNINGSGALA PÅ GÅNG - Foto: Jens W, Yenit.comVäletablerade Jungle Gym erbjuder allt från enstaka träningspass, till flera månader långa träningsläger för den som stannar en längre tid på ön. Traditionell Muay Thai-träning har på senare år börjat varvas med den populära kampsorten BJJ eller Brasiliansk Jiu Jitsu. Vid sidan om kampsportsträningen erbjuder gymet också stänger, hantlar och maskiner för styrketräning. Även yoga-kurser, fitnessträning och en juicebar finns att tillgå här.

Jungle Gym bedriver verksamhet i både Haad Rin och Thongsala. I Thongsala återfinns även en liten thaiboxningsarena.

Arena Gym är ett gym vid Had Rin Nok. Här kan man få hjälp av en personlig tränare som instruerar en angående styrketräning, yogan eller thaiboxningen. All utrusting och alla maskiner är också av toppkvaliet. Arean Gym har också en boxningsring.
Glassförsäljerska i Thongsala
SÄLJER GLASS TILL TURISTER - Foto: Jens W, Yenit.comHyra moped eller motorcykelAtt åka motorcykel är ett trevligt, men aningen riskfyllt sätt att utforska ön på. Även om (vänster)trafiken varken är speciellt tung eller tät, är dom branta vägarna inte sällan i ganska dåligt skick. Akta dig för ansamlingar av grus och grov sand, inte minst i kurvorna.

Trots detta gör den vackra naturen och frihetskänslan att många väljer att hyra en motorcykel eller scooter. Priserna börjar från ca 30-40 kronor per dag för en halvautomatisk, lätt motorcykel. En tung motorcykel kostar betydligt mer att hyra. Lätta motorcyklar är billiga i Thailand, medan de tunga varianterna är förhållandevis dyra.

Glöm ej hjälm och kör försiktigt! Kombinationen mc-körning och alkohol har tyvärr kostat många människor livet på Phangan. Bli inte en tragisk siffra i statistiken!
Att promenera och vandraKoh Phangan är en ö som passar sig utmärkt för promenader och vandring. Man kombinerar således sightseeing med motion och kan dessutom skaffa sig en solbränna under tiden. Antingen kan man gå längs huvudvägen, eller också i mer kuperad terräng på stigar etc. Man bör dock alltid ha med en karta om man inte är bekant eller välorienterad i området sedan tidigare. Tänk på följande:

1. Ofta är det riktigt varmt. Ta med rikligt med vatten eller se till att köpa det frekvent på butiker som du passerar under vandringen.

2. Använd gärna myggmedel, speciellt på anklarna, vristerna och vaderna där myggor verkar ha en förkärlek att landa för att suga blod. Tänk på att den sk. dagsaktiva tigermyggan faktiskt kan överföra dengue-virus om man har en väldans otur. Denguefeber kan vara en riktigt otrevlig sjukdom som kan resultera i hög feber och blödningar mm.

3. Se till att du inte går för sent på kvällen. Hamnar du i djungeln när det blir mörkt så kan det vara mer eller mindre omöjligt att hitta hem. Solnedgången inträffar klockan 18.30-19.00, beroende på årstid.

4. En bra (och lagom stor) karta över ön är ett bra hjälpmedel. Risken att gå vilse blir liten och man kan dessutom hitta till fler sevärdheter utmed vägen.

5. Gå gärna på höger sida så du möter trafiken och därmed kan undvika eventuella tokstollar i trafiken. På Koh Phangan kör många fort och vissa kör även vårdslöst, så att iaktta försiktighet i allmänhet är vår absoluta rekommendation.

6. Använd solskydd på naken hud när du promenerar. Många bränner sig i Thailand pga oerfarenhet. Brännblåsor och knallröd hud är ju varken hälsosamt eller prydande.

Ha en riktigt skön tid på Koh Phangan!
Gilla oss på Facebook

Sponsors
Annonsera här
Candle Hut Resort
Awe Resort
Nyheter direkt från Thailand
Vaken mardröm - E-bok med handling i Thailand
Yenit Writing - Vi skriver åt dig
Blue Hill Resort
Cookies Salad Resort
Chaweng information and accommodation
Annonsera här

Annonsera här


Vår sekretesspolicy: Din e-post eller personliga information kommer inte att ges bort eller säljas till någon tredje part. Alla betalningar som utförs från Kohphangan.net är säkrad / krypterad för din säkerhet.

Photos by Jens W    Kohphangan.net - Din guide till Koh Pha-Ngan i sydöstra Thailand. Du kan enkelt boka ditt hotellrum eller bungalow härifrån. All text och layout är utarbetad av Yenit Company Limited. 2004-2012.

Creative Commons License    Licenserad under Creative Commons Attribution Noncommercial-Share Alike 3.0 Thailand License - Använd gärna material för icke-kommersiella ändamål. Annan användning, utan medgivande, är förbjuden.

Unika besökare sedan 2006:

Yenit logotype
Vi kan Thailand